Tradycyjna babka z rodzynkami, przepis bardzo stary jeszcze z zeszytu mojej mamuśki.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas mieszania jajka i żółtka. Dokładnie wymieszać.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, i powoli dodać do masy na przemian z mlekiem, nie przerywając mieszania. Dokładnie wymieszać na puszystą gładką masę.
Na koniec dodać rodzynki, wcześniej zaparzone wrzątkiem i odsączone. Dodać do masy i wymieszać.
Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy do babki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Zawsze trzeba sprawdzić stan upieczenia babki. po wyjęciu patyczka musi być całkowicie suchy.
kamila.pychaciasta
Październik 18, 2015 o 13:19
Oj, zjadłabym taką babkę!
kuchcik8
Październik 18, 2015 o 13:25
To trzeba tylko się za to zabrać i po godzinie już jest. Pozdrawiam
Krzysztof
Luty 20, 2021 o 18:47
Szukałem inspiracji babkowej. Zaciekawił mnie tytuł. Babka pokoleniowa. I to wystarczyło. Wiedziałem ,że będzie pycha. Zrobiłem wszystko jak w przepisie (ze śmietaną). Jedynie zamieniłem rodzynki na suszone wiśnie. Wyszło takie jak powinno wyjść. Tłuszcz utarłem. Nie miksowałem, ale utarłem. Polecam przepis każdemu ciekawemu. Coś czuję, że wypróbuję wszystkie przepisy na babki z Pani strony. Dziękuję.
Maria Gorlik
Luty 21, 2021 o 07:54
Dziękuje za tak miły komentarz, sprawił mi radość. Wtedy wiem że warto to robić, chociaż dla jednego takiego komentarza. Pozdrawiam serdecznie.