Pyszna puszysta i bardzo delikatna babeczka. Można dodać olejek cytrynowy lub rumowy, wtedy babka będzie miała inny aromat. To już zrobicie jak lubicie.
Wykonanie ciasta – jajka wrzucić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i olejek, długo ubijać. Masa musi zwiększyć swoją objętość. Kolor powinien się zmienić na bledszy. Ubijać 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Powoli dodawać do masy jajecznej.
Masło roztopić i gorące powoli wlewać do masy. Cały czas ubijać. Masa będzie dość płynna, ale tak ma być.
Wykonanie ciasta w thermomix
- nałożyć motylek, do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, olejek waniliowy, ubijać 5 minut, obroty 3,5
- przesiać przez sitko mąkę i proszek do pieczenia
- cały czas ubijać, obroty 3,5 i wsypywać przesianą mąkę przez otwór do miarki, po łyżce mąki
- roztopić masło w mikrofalówce lub garnuszku
- cały czas ubijać obroty 3,5 i przez otwór od miarki powoli wlewać gorące masło
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze 15 minut.
Radzę sprawdzić po godzinie jak jest upieczona babka. Włożyć do babki drewniany patyczek. Jak po wyjęciu będzie suchy to już wystarczy pieczenia. Ja piekłam jeszcze 15 minut, ale nie jestem na 100% pewna na mój termometr w piekarniku.
Teresa
7 kwietnia, 2018 o 15:49
Receptura nie podaje masła – ilości masła
Maria Gorlik
8 kwietnia, 2018 o 20:49
Już zaraz dopisałam, przepraszam. Robiłam wpis w pociągu i nie sprawdziłam. Pozdrawiam serdecznie
Marta
8 kwietnia, 2018 o 20:19
Babka wyszła obłędna w smaku, ”gąbeczkopianka” jedyne co poszło nie tak to , podczas pieczenia pękła, w moim piekarniku piekła się godzinę, sprawdzałam patyczkiem,ale przepis REWELKA!!!
Maria Gorlik
8 kwietnia, 2018 o 20:48
Dziękuje za tak miły komentarz. Pozdrawiam