Jest to moja propozycja na pyszną kolację. Trochę inne wydanie pizzy. Zrobiłam z tej porcji dwie pizze o średnicy 20 cm.
Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Jak już ziemniaki są miękkie, odcedzić. Ziemniaki podukać na puree. Do ziemniaków dodać masło,ser, pieprz, w razie potrzeby sól, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Dokładnie wymieszać.
Formę do pizzy wysmarować grubo masłem i rozłożyć masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście.
Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor surowizny. Dodać grzyby, doprawić solą pieprzem i oregano. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić blaszkę z ciastem, bez góry z pieczarek. Piec tak długo aż ciasto się zarumieni. Musi być chrupiące. Ja mam taką siateczkę do pieczenia pizzy i właśnie ją użyłam. Zdjąć pizzę z blaszki i położyć na siateczce, obłożyć pieczarkami z cebulą i obsypać serem. Oczywiście możecie zostawić pizzę na blaszce, nie ma żadnego problemu.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec 10 minut, ser musi się rozpuścić u góra podgrzać.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.