Są to placuszki drożdżowe, Anglicy lubią je na śniadanie lub lunch. Smarują je masłem , podają z dżemem. Zrobiłam je dzisiaj, bardzo mi smakowały.

drożdżowe placuszki

Do garnuszka wsypać drożdże, posypać mąką,dodać cukier, sól i 1/2 szklanki  ciepłego mleka. Przykryć odstaw do wyrośnięcia.

ciasto drożdżowe

Do dużej miski wsypać mąkę dodać masło, sól, ciepłą wodę (zostawić trochę do wymieszania sody) cukier,resztę mleka, wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto drożdżowe,odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.  Potem dodać rozmieszaną sodę w małej ilości wody, wlać do ciasta i jeszcze raz wyrobić, zostawić na 10 minut. Ciasto jest dosyć rzadkie.

Thermomix –  do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki i wyrośnięte drożdże – czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Odstawić do wyrośnięcia, potem dodać sodę wymieszaną w małej ilości wody. Wymieszać i zostawić na kolejne 10 minut.

placuszki angielskie

Smażymy placuszki w specjalnych krążkach, na mocno rozgrzanej  patelni z masełkiem, układać krążki i wlać ciasto, zmniejszyć temperaturę i smażyć około 7-10 minut, tak długo aż u góry pojawią się dziurki. Dotknąć palcem ciasto powinno być lekko przepieczone. Przewróć krążki na drugą stronę, za pomocą cienkiego patyczka oddzielić ciasto od formy i piec następne 3-4 minuty. Jeżeli ciasta było trochę mniej w formie to lekko przyduś żeby się dobrze przypiekło i dotykało dna patelni.

drożdżowe placuszki na śniadanie

Wyciągnąć placuszki z formy, pomóż sobie patyczkiem żeby odkleić placuszki od formy. Smaż następne w ten sam sposób, ale lekko natłuść foremki łatwiej będą wychodziły.  Zaraz po usmażeniu przykryć folią spożywczą dla utrzymania ciepła. Podajemy placuszki ciepłe z owocami lub dżemem, posypane z cukrem pudrem. Anglicy lubią z masłem i dżemem na śniadanie.

placuszki na śniadanie

Smaczne placuszki, super polecam

racuszki drożdżowe

Smacznego