Uwielbiam tą babkę, mam kilka przepisów na tą babkę , ale ten przepis pobił wszystkie. Jest puszysta i aromatyczna. W całym domu zapach, pyszności.
Wykonanie – jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch, ubijać za pomocą miksera aż jajka zwiększą swoją objętość i powstanie gęsty puch.
Powoli dodać szklankę oleju i szklankę ajerkoniaku. Cały czas mieszać.
Mąki i proszek do pieczenia, przesiewamy przez sitko i dodać po łyżce do masy. Mieszać bardzo wolno.
Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać aksamitne ciasto do formy.
Pieczenie – nagrzać lekko piekarnik i włożyć ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170C i piec 60 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest przepieczone. jeśli nie będzie przepieczone piec jeszcze kilka minut. Myślę że lepiej się piecze ta babka w piekarniku ustawionym na pieczenia góra i dół. W domu zawsze tak piekę, tutaj mam tylko termoobieg, ale wtedy szybko ciasto brązowieje z góry, trzeba wtedy podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, tak właśnie często robię. Ja nie miałam formy do babki więc musiałam użyć tej. Jak już jest upieczone, ładnie wyrośnięte i o złotym kolorze 🙂 wyciągamy z piekarnika.
Zostawić 10 minut w formie, potem wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Polać lukrem lub jak ja masą czekoladową. Rozpuścić pół czekolady w miseczce, umieszczonej na garnuszku z gotującą wodą.
Dodać do czekolady dwie łyżki śmietany kremówki, wymieszać i polać na babeczkę.
Smacznego:) bardzo łatwa i pyszna, długo świeża.
Ponieważ macie problem z tą babką upiekłam ją już kolejny raz. Zrobiłam w trochę inny sposób może łatwiej będzie się piekło. Ciasto jak wyżej i przez pomyłkę dodałam zwykły cukier, reszta jak wyżej. Pieczenie trochę inaczej włożyłam formę do średnio nagrzanego piekarnika, ustawiłam temperaturę na 170C piekłam 55minut potem zwiększyłam do 180 i piekłam jeszcze 15 minut. Zostawiłam piekarnik otwarty na 5 minut, wyciągnęłam babkę i postawiłam do ostudzenia. Nie wiem jak jeszcze mogę Wam pomóc, mi wyszła, ta babka ma konsystencję jak babka gotowana, jest jak gąbka. Pozdrawiam wszystkich. Dokładam kilka zdjęć z dzisiaj.




gin
15 października, 2013 o 01:31
Wygląda cudnie 🙂 Uwielbiam ciasta z ajerkoniakiem 🙂
Małgosia
9 listopada, 2013 o 20:39
upiekłam dzisiaj tą babeczkę! pycha!!,wilgotna i aromatyczna przez ten adwokat, naprrrrawdę super,
polecam!!!!!