Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenia w mojej rodzinie. Ja mam go od mojej kochanej mamuśki. Kiedyś nie było tyle przepisów, ale jak już były to są pyszne i sprawdzone.

babka bakaliowa

Moja babeczka jest mała ponieważ zrobiłam z połowy porcji.

Przygotowanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę, następnie co jakiś czas dodawać po jajku. Mieszając zawsze po dodaniu każdego jajka. Wlać esencję waniliową, rum lub wódkę. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia podczas mieszania.Dokładnie wymieszać na gładką masę.

Przygotować bakalie, możecie dodać dowolne. Migdały i orzechy trzeba ugnieść duczkiem na malutkie kawałki. Dodać do ciasta razem z rodzynkami i wymieszać już łyżką.

Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 55-60 minut. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia. Jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie patyczek mokry lekko przedłużyć stan pieczenia. Na chwilkę zostawić w formie, następnie wyjąć ciasto i wyłożyć na raszki i zostawić do ostudzenia.

Polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

babka wielkanowcna

Thermomix

  • do naczynia wrzucić orzechy i migdały, zmiksować obroty 5, czas 3-4 sekundy sprawdzić w razie potrzeby dodać kilka sekund
  • wyjąć orzechy z naczynia
  • do naczynia miksującego dodać masło i cukier, ucierać obroty 4, czas 1 minuta
  • zdjąć ciasto z boków naczynia
  • podczas ubijania obroty 4 dodawać jajka co jakiś czas
  • wlać wódkę lub rum,esencję waniliową dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać obroty 4, czas 1 minuta
  • dodać bakalie, obroty wsteczne, obroty 4 czas 30 sekund
  • pieczenie jak wyżej