Bardzo łatwa w wykonaniu, szybko i smacznie.
Żółtka z cukrem utrzeć na puch, potem dodać budynie, proszek do pieczenia i ciągle mieszając dodawać powoli śmietanę, na przemian z mąką. Na koniec ubić białka , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Włożyć babkę do lekko nagrzanego piekarnika , piec w temperaturze 180C , 60 minut.
Zawsze sprawdzam stan upieczenia babki za pomocą patyczka, jeżeli jest suchy znaczy to że jest upieczona.
Polewamy babkę dowolną polewą lub lukrem.
Smakosz.
31 maja, 2014 o 19:32
W przepisie nie ma podane ile ma być masła, proszę o podanie.
kuchcik8
31 maja, 2014 o 20:15
Przepraszam, nie wiem jak to zrobiłam, ale tu nie ma masła. Jest tylko śmietana :)Już poprawiłam, dziękuję i pozdrawiam
Smakosz.
31 maja, 2014 o 21:06
Dziękuję za sprostowanie. Przepis i wykonanie jest bardzo proste, a ciasto pięknie się prezentuje, mam nadzieję że również fantastycznie smakuje. Będzie to moja ulubiona babeczka.
kuchcik8
31 maja, 2014 o 21:09
Dziękuję bardzo, zrobiłam ją jak byli goście , zniknęła błyskawicznie a miałam i inne ciasto również. Pozdrawiam serdecznie.
Madzia
17 marca, 2015 o 21:50
śmietana ile % ?
kuchcik8
17 marca, 2015 o 23:01
Może być zwykła i kremówka również. Ważne żeby była słodka. Pozdrawiam