Następny przepis na babkę gotowaną, uwielbiam je. Można je przechowywać bardzo długo i ciągle są dobre.

babka gotowana

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Jak już jest ładnie utarte dodać po łyżce mąki i proszek do pieczenia, aromat, mieszając. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i powoli dodawać do ciasta , delikatnie mieszając łyżką. Wysmarować tłuszczem formę do babki gotowanej obsypać kaszką manną, wlać ciasto do formy, zamknąć formę. Do dużego garnka wlać ciepłą wodę włożyć formę z ciastem, przykryć garnek .

Gotować babkę od zagotowania 1 godzinę i 10 minut. Podczas gotowania zmniejszyć gaz, musi się delikatnie gotować.  Wody w garnku musi być tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości formy.

babka gotowana wamiliowa

Smacznego