Babki zawsze mają swoich wielbicieli, ta jest pyszna.

Babka jest pyszna, puszysta. bardzo łatwa w wykonaniu.

Wykonanie – jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym  na puch. Nie spiesz się powinno być mocno ubite. To jest tak samo jak z babką ajerkoniakową która jest na mojej stronie. To jest bardzo ważne, unikniesz zakalca. Jak jajka są już  jak puszek ,dodać olej, jogurt. Chwilkę mieszać i  dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, olejek cytrynowy. Mieszać aż masa będzie gładka,

Pieczenie – wylać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 40- 45 minut. Ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem, jak jest suchy to ciasto jest gotowe.

babka biała

Posypać  babkę cukrem pudrem , lub polać lukrem.

szybka babka

Szybko i gotowa do jedzenia.

babka puszysta

Zapraszam na kawkę i kawałek babeczki 🙂

babka

łatwa babka

Smacznego