Niezwykle prosta babka, samo przygotowanie to kilka minut i pieczenie 60 minut.

błyskawiczna babka

Do garnuszka włożyć masło ,cukier, wodę,kakao, podgrzewać aż masło i cukier się rozpuści. Odlać 1/2 szklanki i zostawić do polania upieczonej babki. Będzie piękna polewa.

kakaowa babka wilgotna

Lekko przestudzić, Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać do przestudzonej masy kakaowej , ciągle mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia ,  przesiać i dodawać powoli do ciasta, mieszając. Dodać kilka kropli aromatu śmietankowego. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, mieszając bardzo delikatnie łyżką.

babka kakaowa

Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką formy do babki. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 C i piec 60 minut. Zawsze  sprawdźcie  patyczkiem, jeżeli jest suchy oznacza że babka jest gotowa.

kakaowa babka wilgotna

Pyszna babka, wilgotna.

babka

Smacznego i Wesołych Świąt

babka wielkanocna