Zaczynam powoli myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Taka babka to nie tylko na Wielkanoc, zawsze bez względu na okoliczności taka babka umili nam dzień.

babka

Wykonanie – masło razem z masą kajmakową czy toffi roztopić razem z masłem. Mieszać cały czas, jeśli masa się trochę rozdzieli to się nie przejmujcie. Lekkie grudki też mogą być, później to wszystko się wymiesza. Odstawić do przestudzenia.

babka

Jajka i cukier ubić na jasną i puszystą masę. Następnie powoli podczas ubijania wlewać sok z cytryny i masę toffi. Dokładnie wszystko rozmieszać na gładką i lśniącą masę.  Dwie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Następnie podczas mieszania dodawać po łyżce mąki. Dokładnie wymieszać.

Pieczenie – formę o średnicy 20-21 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Po 45 minutach pieczenia gdyby ciasto było już zarumienione to sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak patyczek jest suchy to ciasto gotowe.

babka

Wykonanie polewy – śmietanę i masę kajmakową dodać do garnuszka i roztopić. Cały czas mieszać. Jak masa będzie gładka i lśniąca polać nią ciasto. Obsypać płatkami migdałów.

Wykonanie w thermomix

  • roztopić w garnuszku masło i masę kajmakową, wlać ją do naczynia miksującego, wymieszać obroty 6, czas 5 sekund
  • wylać masę do miseczki i ostudzić. Naczynia nie trzeba myć
  • założyć motylek, wbić jajka, dodać cukier, obijać 2,5 minuty, obroty 3,5
  • ubijać obroty 3 i powoli przez otwór do miarki wlewać sok z cytryny i przestudzoną masę kajmakową. Po dodaniu wszystkiego ubijać jeszcze 1 minutę
  • wyjąć motylek, ucierać obroty 5, dodawać po łyżce składniki suche (mąki) Po dodaniu wszystkiego ucierać jeszcze 30 sek, obroty 6
  • wylać ciasto do wysmarowanej formy
  • pieczenie jak wyżej

Polecam