Babka bardzo dobra, nic sucha. Polecam
Wykonanie – obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Żółtka z cukrem utrzeć na puch. Limonki sparzyć, osuszyć. Skórkę zetrzeć i dodać do masy jajecznej. Do masy dodać również 2 łyżki soku z limonki i majonez. Wsypać obie mąki i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Pieczenie – Ja piekę babki w formach sylikonowych, są one super. Nie trzeba smarować foremki i babka wychodzi bez problemu. Jeśli macie metalową to trzeba formę wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec babkę 40 minut.
Ostudzoną babkę polać lukrem.
Lukier – sok z limonki rozmieszać razem z cukrem pudrem. Ja zawsze robię to na oko. Musi lukier uzyskać konsystencją gęstego kleiku. W składnikach podałam w przybliżeniu ilość składników 🙂
Wykonanie w Thermomix
- nałożyć motylek, dodać białka, sól, ubić obroty 3,5 czas 3 minuty
- białka wyjąć do miseczki
- dodać żółtka, cukier puder, ubijać 1 minuta, obroty 3,5
- dodać 2 łyżki soku z limonki, skórkę, majonez, wymieszać już bez motylka czas 1 minuta, obroty 4
- dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszać obroty 5, czas 2 minuty
- piec jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.