Przepyszna babka makowa, długo świeża. uwielbiam takie proste wypieki, każdy sobie z tym poradzi, a rodzinka i przyjaciele będą zadowoleniu.

babka makowa

Mak opłukać i zostawić na sitku do wyschnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać. Na koniec dodać olejek migdałowy i sparzone i posiekane bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.

Włożyć ciasto do długiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 55-60 minut. Zawsze sprawdzać po upieczeniu drewnianym cienkim patyczkiem stan upieczenia. Jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone.

wilgotna babka makowa

Kilka minut zostawić ciasto w blaszce, następnie delikatnie wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Górę ciasta można polać roztopioną czekoladą lub polać lukrem.

Ciasto jest naprawdę pycha 🙂