Babka gotowana to moja ulubiona babka, nigdy nie jest sucha. Można ją długo przechowywać. Z tego przepisu również można upiec babkę w piekarniku w temperaturze 180 C przez 45-50 minut.
Wykonanie – do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, mak, rodzynki i wszystko zagotować. następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze minutkę. Zdjąć z gazu i zostawić do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodać żółtka, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie.
Gotowanie babki – Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Jak już woda się zacznie gotować to zmniejszyć gaz. Gotować babkę 1 godzinę i 20 minut.
Po ugotowaniu zaraz otworzyć formę. Poczekać 10 minut i wyjąć babkę. Dowolnie udekorować i serwować.
Husik
12 maja, 2017 o 11:03
W skladzie olejek waniliowy, w przepisie olejek migdalowy. Ktory mial byc?
Pozdrawiam
Maria Gorlik
12 maja, 2017 o 12:09
Migdałowy olejek do tej babki jest najlepszy, ale jak już dałaś waniliowy to też będzie dobrze. Czekam na wynik, pozdrawiam serdecznie.
Husik
12 maja, 2017 o 11:35
1.20 to jest 1 godzina i 20 min, czy 120 min? Czy ta kropka to przeoczenie, czy tak ma byc? wlasnie gotuje i nie wiem, jak dlugo 🙁
Maria Gorlik
12 maja, 2017 o 12:07
oczywiście 1 godzinę i 20 minut. Pozdrawiam
Husik
12 maja, 2017 o 12:42
Pierwszy raz, wiec mam lekkiego stresa. Jeszcze ok. 20 min. Dam znać, co z tego wyszło 🙂
Maria Gorlik
12 maja, 2017 o 12:57
Nie ma problemu, zawsze pomogę. Tylko że czasami za późno zobaczę komentarz. Dużo pracuje i czasami jest trudniej zajrzeć do komputera. Mam nadzieję że będzie smakowała. To jest przepis popisowy mojej ciociuni. Pozdrawiam
Husik
4 czerwca, 2017 o 10:43
Witam
Ostatnio wyszła pyszna, więc dziś „powtórka z rozrywki” w dobrym smaku 🙂
Pozdrawiam
Maria Gorlik
4 czerwca, 2017 o 14:38
Dziękuje za komentarz. Przyznam się że czekałam na rezultat. Często jak wyjdzie jakieś jedzonko to ludzie zapominają pisać. Jak nie smakuje to reakcja jest szybka. Cieszę się ze smakowała. Pozdrawiam
Husik
3 lipca, 2017 o 18:00
Dzień dobry.
Mija miesiąc, więc pora na babkę. Tylko tym razem trochę mniej cukru. 1,5 szklanki to trochę za dużo na mój smak.
Pozdrawiam
Maria Gorlik
3 lipca, 2017 o 18:42
Dziękuje za komentarz, cukiru zawsze można dodać mniej. Pozdrawiam serdecznie
Husik
8 sierpnia, 2017 o 10:53
Witam.
I już nowy miesiąc, więc pora na babeczkę. 3/4 szklanki cukry wystarczyło ostatnio. Dodałem trochę żurawiny do z rodzynkami. Wszyscy zadowoleni.
Pozdrawiam
Maria Gorlik
8 sierpnia, 2017 o 14:48
Cieszę się bardzo że smakuje babeczka. pomysł z żurawiną super. Pozdrawiam serdecznie
GRACE
27 marca, 2021 o 16:28
Czy babkę makową można gotować bez specjalnej formy…
Widziałam – na innych forach – przepisy, które umożliwiają ugotowanie ciasta
w foremce włożonej do garnka i szczelne nakryte pokrywą
Maria Gorlik
28 marca, 2021 o 15:11
Wiem że tak można, ale ja nigdy tak nie robiłam. Jak byłam w Anglii to oni zawsze tak robią więc myślę że powinno być ok. Pozdrawiam