Babka gotowana to moja ulubiona babka, nigdy nie jest sucha. Można ją długo przechowywać.  Z tego przepisu również można upiec babkę w piekarniku w temperaturze 180 C przez 45-50 minut.

babka makowa

Wykonanie – do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, mak, rodzynki i wszystko zagotować. następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze minutkę. Zdjąć z gazu i zostawić do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodać żółtka, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać na gładką masę.

mokra babka

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie.

Gotowanie babki – Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Jak już woda się zacznie gotować to zmniejszyć gaz. Gotować babkę 1 godzinę i 20 minut.

Po ugotowaniu zaraz otworzyć formę. Poczekać 10 minut i wyjąć babkę. Dowolnie udekorować i serwować.

Pychotka.