Chcę pokazać Wam następny przepis z mojego starego zeszytu, jest to babka czarno biała. Nazywana potocznie marmurkową.

babka kakaowo-waniliowa

Bardzo prosta w wykonaniu. Do miski wrzucić masło, rozmieszać na gładką masę dodać cukier i dalej mieszać aż masa będzie puszysta. Powoli dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Następnie dodawać na przemian mąki i mleko, na koniec proszek do pieczenia i olejek waniliowy. W czystej misce ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, ale wymieszać już bez miksera, tylko za pomocą łyżki bardzo delikatnie. Podzielić ciasto na dwie równe części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Do wysmarowanej masłem formy włożyć po łyżce ciasta jasnego i ciemnego.

Pieczenie – wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec 50-55 minut w temperaturze 180C

Potem zostawić do przestudzenia i polać dowolną polewą lub lukrem.

babka kakaowa

Smacznego

babka mokra