Babka ta nawet przez tydzień nie straci smaku i uroku. Bardzo mocno cytrynowa i nic sucha, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix na dole 🙂
Sok z cytryny wycisnąć. Jedną cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jak masa jest puszysta dodawać po jednym jajku i dobrze je wmieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Wmieszać w masę maślaną, w między czasie wlewać sok z cytryny. Ciasto jest dość gęste, więc dobrze jest użyć robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych.
Formę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec babkę godzinę. Sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia babki. Gdyby jeszcze nie była przepieczona to chwilkę przedłużyć pieczenie.
Chwilkę zostawić w formie, około 10 minut. Następnie wyjąć i zostawić aż całkowicie ostygnie.
Przygotowanie lukru – do cukru pudru powoli wlewać sok z cytryny i mieszać. Dodawać na przemian aż uzyskacie wymaganą ilość lukru. Polać lukrem zimne ciasta i odstawić aż lukier zgęstnieje.
Smacznego.
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia miksującego dodać masło i cukier, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta
- mieszać nadal obroty 5 i co jakiś czas wbić jajko
- przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, wlać sok z cytryny, wymieszać obroty 6, czas 1,5 minuty. Włożyć kopystkę, pomoże lepiej wymieszać. Możecie raz zatrzymać thermomix i wymieszać ciasto. Gdyby ciasto nie wymieszało się idealnie to zwiększyć trochę czas.
- dodać skórę z cytryny wymieszać już tylko kopystką
Ewa
20 grudnia, 2020 o 09:12
Czy można trzymać poza lodówką, jeśli tak to ile dni?
Maria Gorlik
20 grudnia, 2020 o 18:05
Oczywiście że nie w lodówce, ale musi być babeczka przykryta. Pozdrawiam