Jest to stary przepis na babkę, jeszcze jak przekazywano sobie przepisy” drogą pantoflową” Bardzo dobra babka, polecam.

Babka z rodzynkami

Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym utrzeć na puch. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, powoli dodawać do jajek nie przerywając mieszania. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na chwilkę, potem odcedzić i dodać do masy. Masło roztopić i wrzące powoli wlewać do ciasta, dokładnie wymieszać.

babka wanilowa

Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, jeśli macie taką formę jak ja sylikonową to nie trzeba smarować.

babka o smaku waniliowym

Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 10 minut, potem zmniejszyć gaz do 180C i piec 50 minut.

babka tradycyjna

Zawsze sprawdzajcie stan upieczenia babki za pomocą drewnianego patyczka , musi być zupełnie suchy.

Polać polewą czekoladową lub lukrem, smacznego.