Babka jest puszysta i smaczna o zapachu i smaku pomarańczy. Robi się ją bardzo szybko ponieważ dodajemy roztopiony tłuszcz. Zrobiłam ją wczoraj na przyjazd moich dzieci.

babka pomarańczowa

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, masa musi zblednąć i wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej, mieszać już delikatniej , ale ciągle można to robić za pomocą miksera lub robota kuchennego.

babka puszysta

Masło roztopić i gorące powoli wlewać do masy, dodać skórkę z wyparzonych i osuszonych pomarańczy, oraz sok, dokładnie wymieszać. Można dodać suszoną skórkę pomarańczową, ale wtedy musi być zmielona.

Można dodać olejek pomarańczowy, żeby wzbogacić smak. Ja już nie dodałam bo dla mnie była wystarczająco aromatyczna, każdy lubi inaczej, dlatego możecie dodać jeśli lubicie mocniej pachnącą pomarańczami.

babka łatwa

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190C i piec 50-60 minut. Jak już jest upieczona wyciągnąć z piekarnika i  zostawić jeszcze w formie na 10 minut i dopiero wtedy wyciągnąć i położyć na raszki do ostudzenia.

Na polewę rozpuściłam czekoladę w miseczce postawionej na garnuszku z gotującą się wodą. Po roztopieniu polałam czekoladą babkę.