Moja propozycja na babeczkę Wielkanocną.
Wykonanie – jajka z cukrem utrzeć na puch. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodawać mąkę, olej i wodę na przemian, aż do wmieszania wszystkich składników.
Ciasto podzielić na trzy równe porcje. Do pierwszej dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać trzy łyżki mąki i esencję waniliową, wymieszać. Do trzeciej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Najpierw wlać do formy ciasto kakaowe, następnie waniliowe i ostatnie masę z kisielem.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 175 i piec ciasto 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak patyczek po wyjęciu z babki będzie suchy to oznacza że babka jest gotowa. Zostawić babkę w formie jeszcze 10 minut i następnie wyjąć. Zostawić aż ostygnie. Następnie polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Wykonanie w thermomix
- nałożyć motylek, do naczynia miksującego dodać jajka i cukier, ubić 3 minuty obroty 3
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Przygotować szklankę wody i oleju
- ubijać obroty 2, podczas ubijania dodawać na przemian mąkę, wodę mąkę i olej. Ubijać aż wszystkie składniki będą wmieszane.
- podzielić ciasto na trzy równe części, włożyć do osobnych miseczek
- do jednej dodać kakao, do drugiej mąkę i esencję waniliową, do trzeciej kisiel (proszek)
- pieczenie jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.