Bardzo popularna babka, szybko się ją robi i jest pyszna. O konsystencji lekkiej gąbeczki, bardzo długo świeża.

babka z kakaem

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać na przemian mąkę, olej i oranżadę. Wsypać proszek do pieczenia, podzielić ciasto na pół i do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do masy białej dodać dodatkowo 2 łyżki mąki.

babka zebra

Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, Na środek blaszki wlać na przemian 3 łyżki masy białej i czarnej. Ciągle wlewamy w to samo miejsce. Masa będzie się powoli rozlewać na całą formę tworząc po upieczeniu paski.

mokra babka

Wstawić babkę do nagrzanego piekarnika do 160C i piec 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jeśli babka nie będzie jeszcze upieczona, zwiększyć temperaturę pieczenia do 180 i chwilkę jeszcze piec.

prosta babka

Thermomix

– założyć motylek, ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, czas 1 minuta, obroty 4

-zdjąć motylek, dodać mąkę, proszek do pieczenia,wlać olej, oranżadę, czas 1 minuta,obroty 3

– Zlać połowę ciasta i dodać do niej 2 łyżki maki, wymieszać

– do drugiej masy dodać 2 łyżki kakao, wymieszać czas 15sek, obroty 4

– reszta jak wyżej.