Bagietka mmm, pachnie w całym domu. Mimo późnej pory nie mogłam się powstrzymać, z dżemikiem i masełkiem , mniam.

bułka pszenna

Rozkruszone drożdże, wodę, cukier, 1 łyżkę mąki wymieszać w garnuszku, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut. Teraz jest tak gorąco że po 8 minutach zaczęły mi wypływać.

szybka bagietka

Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z solą i rozczynem, wyrabiać ciasto ok 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę, posmarować lekko oliwą. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Ciasto podzielić na dwie części  i uformować z nich bagietki.

świeże bagietki

Umieścić je na wyłożonej pergaminem blasze, bagietki ponacinać z wierzchu ukośnie. Posmarować wodą z odrobiną soli. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 220C.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić na raszkach. Pyszne wystarczy masełko i do szczęścia już nic nie trzeba 🙂

bułki

Smacznego

pyszna bagielka

Nic prostszego jak zrobić ciasto drożdżowe w thermomiksie, wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego,czas 3 minuty, naczynie zamknięte , interwał