Bakłażan znany jako oberżyna, ma mało kalorii. sporo potasu, wapnia, magnezu. zawiera także cenne przeciwutleniacze, takie jak witaminy C i A oraz antocyjany. Warto go wprowadzić do swojego menu, można go przyrządzać na wiele sposobów.
Ja dzisiaj zrobiłam zapiekanego z mięsem mielonym i serem, nie jest to dietetyczna forma dania z bakłażanem, ale pyszna.
Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w podłużne plastry. Posolić i pozostawić na kilka minut, żeby pozbyć się nadmiaru wody, no i zmiękną. Mięso mielone włożyć do miski dodać jajko, pokrojoną czerwoną i żółtą paprykę, cebulę, oraz dwa plastry bakłażana, górny i dolny, kroimy go w kostkę . Doprawić solą, pieprzem dodać czosnek, majeranek, vegetę, sos chilli. Wymieszać wszystko razem.
Rozłożyć płaty bakłażana na desce, położyć na każdym bakłażanie plasterki sera i na to masę mięsno warzywną.
Wkłożyć tak przygotowane bakłażany do naczynia żaroodpornego skropionym oliwą z oliwek.
Polać dodatkowo lekko oliwą z góry i zapiekać w piekarniku nagrzanym 220 C przez 3o- 35 minut
Podawać z puree ziemniaczanym.
Smacznego
kuchcik8
7 września, 2014 o 22:37
Thank you, see you again soon 🙂