Przepyszne, cudowne, już nie wiem jak mam opisać, byłam w skowronkach. Uwielbiam  banany, a smażone to już niebo 🙂

banany w cieście

Najlepsze są ciepłe, z zewnątrz chrupiące a w środku miękki banan. Najpierw przygotować ciasto, do miski wsypać mąkę zrobić dołek i wbić jajko, dodać szczyptę soli, mleko lub śmietanę, olej, cynamon, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Masa musi być gładka bez grudek. Nie używać miksera, ponieważ nie można za bardzo ubić ciasta. Odstawić na 30 minut.

banany w cieście

Ubić białko i dodać do ciasta, wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać więcej mleka, masa musi być gęstsza jak na naleśniki.

W tym czasie przygotować banany, oskrobać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać brandy lub rum dodać cukier, dokładnie wymieszać tak żeby cukier się rozpuścił. Na koniec dodać sok z cytryny, wrzucić banany i co chwilkę wymieszać. Zostawić tak na 20 minut.

Jeżeli chcecie zrobić dla dzieci zamiast alkoholu dodać więcej soku z cytryny, reszta tak samo.

deser bananowy

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, banany obtoczyć w cieście i wrzucić do gorącego oleju, smażyć, aż zrobią się złote. Wyjąć z oleju i położyć na papierowych ręczniczkach. Posypać cukrem pudrem, zrobić kawkę i gotowe.

Przepyszne, polecam.