Ciasto jak deser, słodkie i pyszne. Bardzo szybko się je robi, bez najmniejszych problemów. Każdy sobie z nim poradzi. Możecie wykonać to ciasto podając w pucharkach. 

bananowe ciasto

Masło roztopić w garnuszku. Ciastka pokruszyć w malakserze lub potłuc drobno. Do drobno pokruszonych ciastek wlać masło i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki foremki przygotowaną masą z ciastek. Mocno przygnieść i włożyć do lodówki na godzinę.

Na masę z ciastek rozłożyć masę toffi i obłożyć bananami pokrojonymi w grube plasterki.

Śmietanę ubić na sztywno, następnie wsypać cukier puder i śmietan – fix. Jeszcze chwilkę ubijać. Tak przygotowaną śmietanę rozłożyć na górze. Obsypać potartą czekoladą.

bananowe ciasto

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać ciastka, zmiksować obroty 5, czas 10 sekund
  • wlać roztopione masło, wymieszać obroty 5, czas 5 sekund
  • włożyć ciastka do formy wysmarowanej masłem, przydusić i wstawić do lodówki na godzinę
  • umyć i wysuszyć naczynie, nałożyć motylek, ubić śmietanę. Nie podaję czasu to trzeba samemu uważać i ocenić, obroty 3,5
  • do ubitej śmietany dodać cukier puder, śmietan-fix. Wymieszać obroty 1, czas 4 sekundy
  • na ciastkach posmarować masę toffi, położyć plasterki bananów i śmietanę. Na górę potartą czekoladę.
  • Wstawić do lodówki

Jeśli chcecie zrobić w pucharkach –  masę ciastek zrobić jak wyżej. Rozłożyć ciastka na dnie pucharków, na to masa toffi, banany i ubita śmietana.