Smażone banany na ciepło z zimnymi lodami to jest poezja. Tego nie odmówię sobie nigdy 🙂

Deser bananowy

Przygotowanie panierki –  oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem.  Następnie dodać jogurt, wiórki kokosowe i część mąki  (2/4 szklanki) dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto na panierkę.

Banany przekroić na pół, osuszyć i obtoczyć w pozostałej mące. Następnie obtoczyć banany w panierce.

Smażone banany

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć banany z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu banany położyć na ręczniczkach papierowych, dla osączenia nadmiaru tłuszczu.

Do pucharków włożyć banany i serwować z gałką lodów.

Pycha polecam, szybki i pyszny deser.