Bardzo popularne ciasto w Anglii, jest słodkie, ale takie ma być. Troszeczkę ta słodycz jest załamana przez to, że użyłam słonych orzeszków. Pyszne jest to ciasto, ja je uwielbiam.

bananowe ciasto

Herbatniki wrzucić do malaksera i zmiksować na proszek. Orzeszki zmiksować na drobno, ale nie na proszek, muszą być wyczuwalne w masie. Połączyć proszek z ciastek z orzeszkami, dodać miękkie masło i dokładnie wszystko połączyć, używając rąk. Formę do tarty lekko wysmarować masłem i wyłożyć masę z ciastek, mocno przydusić.

banoffee pie

Otworzyć puszkę z masą toffi i włożyć do garnuszka z gorącą wodą, łatwiej będzie się rozsmarowywało. Równomiernie rozłożyć masę toffi. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, włożyć do miseczki i skropić lekko sokiem z cytryny.  Następnie ułożyć banany na rozsmarowanym toffi. Śmietanę ubić na sztywną pianę i rozłożyć na bananach. Można dodać 1 torebkę śmietan-fix, ale nie jest to konieczne.

bananowe z toffi

Wstawić na kilka godzin do lodówki, smacznego.

Użyłam okrągłej formy do tarty o średnicy 28cm, ale można użyć mniejsze. Ciasto będzie wtedy wyższe.