Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie –  właściwości zdrowotnych.

Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Jest bardzo energetyczna, zawiera wiele witamin tj. A, B1, B2, B6, C, PP oraz magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń i potas. Warto ją uwzględnić w jadłospisie, będziemy dostarczali wiele potrzebnych składników dla naszego organizmu

.zupa z soczewicy zielonej

Rozgrzać małą teflonową patelnię i wrzuć ziarenka kolendry i kminku, kurkumę, suszoną chilli ( jeśli nie lubisz pikantnych dań, możesz ją ominąć ) smażyć na małym ogniu co chwilkę potrząsając patelnią. Jak już poczujemy intensywny smak kminku i kolendry zdjąć z ognia.
Na tej samej patelni z małą ilością oliwy z oliwek obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, jak już cebulka będzie lekko zarumieniona dodać drobno posiekane ząbki czosnku i smażyć, mieszając przez chwilkę, nie pozwól żeby się przypaliło bo będzie gorzkie i do wyrzucenia.
zupa z kurczakiem
Do garnka wlać dwa litry wody. Oczyszczone pałki kurze wrzucić do wody i zagotować, zdjąć szumy i dodać  wywar drobiowy lub kostkę rosołową, zmniejszamy temperaturę gotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać uprażony kminek i kolendrę, listki curry, usmażoną cebulkę z czosnkiem. Gotować  aż mięso będzie miękkie. Wtedy wyciągnąć mięso z wywaru, lekko przestudzić i oskrobać mięso z kości i skór. Skóry i kości wyrzucić a mięso porwać na mniejsze kawałki.
Do zupy dodać obie soczewice i pomidory z puszki, gotować przez około 10-15 minut, aż soczewica będzie miękka, musisz posmakować. Jak już soczewica będzie prawie miękka dodać kawałki mięsa, wymieszać. Sprawdzić smak zupy i w razie potrzeby doprawić do smaku.
zupa
Na koniec udekorować posiekaną świeżą kolendrą i dodać kleksik jogurtu naturalne,  nie jest to konieczne.
zupa z soczewicą
Zupa jest pyszna polecam.