Polecam ciasto jest pyszne i długo świeże. Wykonanie w thermomix na dole.
Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto kruche, następnie posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część ciasta wyłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blaszkę do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta włożyć do woreczka i też do lodówki.
Białka ubić na sztywno, następnie podczas ubijania wsypywać cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze chwilkę.
Na spód ciasto ułożyć wypestkowane i przekrojone na pół śliwki. Na to ubite białka. Drugą część ciasta pokruszyć i rozłożyć na białkach. Obsypać pokruszonymi orzeszkami.
Pieczenie – blaszka 20 x26 cm. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40 minut.
Wykonanie ciasta kruchego w thermomix
- do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta kruchego, czas 45 sek, obroty 5
- podzielić ciasto w proporcji 2/3 do 1/3, mniejszą część ciasta włożyć do woreczka a większą część na blaszkę i wstawić obie porcje ciasta do lodówki na 30 minut
- na cieście rozłożyć wypestkowane śliwki
- białka ubić, nałożyć motylek, ubijać trzy minuty, obroty4
- następnie zmniejszyć obroty do 2 i powoli wsypywać cukier, chwilkę jeszcze ubijać
- białka rozłożyć na śliwkach
- pokruszyć drugą część ciasta i rozłożyć na białkach, obsypać orzeszkami
Jak się całować
16 września, 2020 o 17:07
Uwielbiam! Moja babcia zawsze takie robiła 🙂
Maria Gorlik
16 września, 2020 o 23:00
Babcine przepisy to nasz skarb. Pozdrawiam babcię 🙂