Czasami brak nam czasu, a musimy coś przygotować. Ten przepis jest właśnie na taki dzień. Jest to wersja fit, wiele osób prosi mnie o przepisy dla ludzi starających się zgubić pare kilogramów. To nie jest moje ulubione gotowanie ale spróbuje. Thermomix przepis na dole ?
Do garnka wlać wywar warzywny lub wodę plus dużą kostkę rosołową. Dodać obrane i pokrojone drobno marchewki, korzeń pietruszki. Pęczek koperku związać gumką bardzo mocno, odciąć górę kopru ponad gumką. Tą część z gumką wrzucić do wywaru. Dodać pokrojoną łodygę selera naciowego, wrzucić potartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować 15 minut, następnie dodać oczyszczone szparagi i gotować następne 10 minut. Na chwilkę odstawić, dodać jogurt. Wyjąć związane łodyżki koperku i wyrzucić. Zmiksować zupę na gładką masę. Żółtka lekko ubić w kubeczku i małymi porcjami wlać ciepłą zupę, aż do uzyskania 3/4 szklanki płynu czy zupki. Wlać wszystko ponownie do zupy. Wymieszać, dodać posiekany koperek i gotowe.
Podawać z bułeczką lub grzankami, albo podać do picia ?
Jak będziecie odgrzewać zupę to nie gotujcie za mocno, tylko delikatnie podgrzewać. Powoli podgrzewać, to tak dla informacji ?
Thermomix
– do naczynia miksującego wlać wodę dodać marchew, korzeń pietruszki, seler, gałkę muszkatołową, kostkę rosołową i łodyżki od koperku związane mocno gumką. Górę koperku zostawić na koniec, czas 15 minut, temperatura 100C, obroty 2
– dodać obrane, pokrojone drobno szparagi, doprawić solą i pieprzem, gotować 100C, czas 15 minut, obroty 2
– zdjąć przykrywkę i zostawić na 5 minut, wyjąć związane łodyżki koperku i wyrzucić.
– dodać jogurt, zamknąć naczynie, zmiksować przesuwając powli pokrętło obrotów, aż do 10. Kilka sekund przytrzymać na 10 i sprawdzić czy się dobrze zmieliło.
– żółtka lekko ubić widelcem i powoli wlewać gorącą zupę. Na początku dodać odrobinkę, potem zwiększać ilość dodanej zupy. Jak już będzie 3/4 szklanki wlać do zupy, zamieszać. Na koniec dodać posiekany kopwerek i gotowe. Z żółtkami już wię nie gotuje zupy, można lekkko ppodgrzać.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.