Uwielbiam barszcze w każdej postaci. taka zupka jest kaloryczna dostarczy nam dużo energii na dzień. Inny przepis na barszcz ukraiński jest również na moim blogu. Jest to bogatsza wersja zobacz tu Barszcz ukraiński   Można zrobić wersję dla wegetarian omijając mięso, będzie również pyszna.

zupa

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone i chwilkę podsmażyć.

Wszystko z patelni dodać do dużego garnka, wlać wodę. Buraczki oskrobać i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić buraczki do garnka.

barszcz

Marchew, korzeń pietruszki obrać i pokroić w talarki dodać do zupy. Dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, majeranek,kostkę wywaru wołowego, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż buraczki będą prawie miękkie. Ziemniaki obrać pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy. Fasolkę odcedzić i również dodać do zupy, wymieszać i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Jak już wszystkie warzywa są miękkie doprawić sokiem z cytryny. Ja dodałam sok z połowy cytryny, ale można dodać mniej lub więcej. trzeba smakować.

Rozlać zupę na talerze i ozdobić kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego