Takie bezy to ja uwielbiam, ogólnie kocham słodkie przysmaki 🙂  Co najważniejsze nie zawierają tak dużo cukru jak w innych przepisach. Polecam

bezy

Białka ubić na sztywną pianę. Muszą być mocno ubite.  Dodać szczyptę soli, następnie podczas ubijania dodawać powoli cukier biały i brązowy.  Wlać ocet, dodać zmielone orzechy i ubijać jeszcze chwilkę ale już na wolniejszych obrotach.  Orzechy nie powinny być zmielone na proszek. Powinny być wyczuwalne.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładać porcje masy bezowej tworząc małe beziki.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec bezy 5 minut. następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze godzinę i 10 minut.

Po wyznaczonym czasie wyjąć bezy z piekarnika i zostawić tak aż ostygną.

Beziki są pyszne, polecam.

Wykonanie w thermomix

  • wrzucić orzechy, zmielić obroty 5, czas 10 sekund
  • nałożyć motylek, wlać białka, dodać sól, ubijać aż białka będą bardzo sztywne, obroty 3,5
  • podczas ubijania, obroty 3, powoli wsypywać cukier biały i brązowy
  •  dalej ubijać, obroty 2, dodać ocet i orzechy, czas 30 sekund