Bezowy niby takie proste, ale nie do końca. Ten jest przepyszny. Dużo bezowych to sam cukier, suche i czuć kartoflankę, nienawidzę tego. Ten bezowy jest inny, radzę spróbować. Dostałam ten przepis od Iwony, mojej przyjaciółki od lat. Buziaki dla niej.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, za pomocą miksera lub robota kuchennego, dodawać powoli w trakcie ubijania 1,5 szklanki cukru i 2 łyżki cukru trzcinowego, ubijać tak długo aż białka staną się błyszczące i gęste. Na koniec dodać ocet winny. Nagrzać piekarnik do 180C. Wyłożyć masę na papier do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku 180C , 5 minut. Wtedy zmniejszyć temperaturę na 120C i piec 1 godzinę 25 minut.

Następnie lekko otworzyć piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu – serek mascarpone utrzeć z dwiema łyżkami syropu klonowego(możesz dodać jedną ) i płatkami migdałów.

W osobnym naczyniu ubić kremówkę, i powoli dodawać do masy mascarpone. (Zawsze w tej kolejności, nigdy odwrotnie) Krem wyłożyć na płycie bezowej udekorować owocami i płatkami migdałów. Dodałam brzoskwinie z puszki bo takie tylko miałam, ale było pyszne.

bezowy tort

Dzięki Iwona, pyszność.