Chciałam zrobić zrazy , ale potem sobie pomyślałam, że zrobię coś innego. Bitki w sosie mój mąż bardzo lubi więc był zachwycony.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawione mięso solą, pieprzem, papryką ostrą. Smażyć z dwóch stron aż lekko się się mięso zarumieni, dodać szalotki i smażyć przez chwilkę. Podlać lekko wodą dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszone grzybki i przecier pomidorowy, pokrojoną drobno chilli. Doprawić do smaku.
Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie, uważając żeby się nie wygotowała woda. Musimy podlewać co jakich czas i przemieszać. Smażyć na niskiej temperaturze. Ja gotowałam około 1,5h, może trochę dłużej.
Sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody, ale nie jest to konieczne . Zależy ile wody dolewacie. Ważne żeby nie gotować zbyt mocno, sos jest lepszy jak gotuje się bardzo wolno.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą, smacznego
Olga
30 lipca, 2014 o 21:28
Z jakiej czesci miesa wolowego robi sie bitki??
kuchcik8
30 lipca, 2014 o 21:44
Takie same jak na zrazy, ja tak właśnie kupiłam, ale zmieniłam zdanie i zrobiłam te bitki. Pozdrawiam
Olga
31 lipca, 2014 o 15:49
A z jakiej czesci robi sie zrazy :)?
kuchcik8
31 lipca, 2014 o 16:02
Witam, najprościej jest powiedzieć w sklepie że się chce mięso na zrazy, lub bitki wołowe, ja użyłam antrykot wołowy, pozdrawiam
domain
9 września, 2014 o 12:31
Hey There. I found your weblog using msn. This is an extremely neatly written article.
I’ll make sure to bookmark it and come back to read extra of your useful info.
Thanks for the post. I will certainly comeback.