Bardzo lubię taki boczek na chleb, bardzo proste a jak pyszne, mniam.

boczek na chleb

Zawsze jak kupujesz boczek na chleb szukaj niezbyt tłustego. Smak mięsa z boczku jest pyszne, soczyste.  Ściąć skórę, mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą w proszku, obsypać z dwóch stron majerankiem.  Ta strona na której była skóra będzie zewnętrzną. Na wewnętrznej stronie boczku posmarować ketchupem i rozłożyć pokrojone cienko plasterki kiełbasy chorizo, zawinąć boczek i zabezpieczyć przed rozwinięciem sznurkiem obwiązując roladę naokoło.

rolada mięsna

Włożyć roladę do worka do pieczenia, dodać kilka kropli oleju, zawiązać worek.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200C i piec godzinę. Następnie rozciąć folię, rozchylić i piec jeszcze 10 minut, rolada ładnie się zarumieni . Czas pieczenia zależy od grubości boczku. Na kawałek ważący 60-70g wystarczy godzina i 10 minut.

pieczony boczek na chleb

Zawsze podczas pieczenia wytworzy się pyszny sos, radzę przelać go do małego pudełka i zamrozić. Później możecie go wykorzystać dodając do zup tj. grochówka fasolowa itd. Bardzo polepszy smak zupy.

Mięso po upieczeniu wyciągnąć roladę z worka. Zdjąć sznurek i zostawić do całkowite ostygnięcia.

boczek na chleb

Taki boczek jest wspaniały na chlebek, polecam