To jest super pomysł na coś innego na chlebek. Wszystkie kiełbasy smakują podobnie. Ja się zrobi coś samemu to mamy pewność że jest świeże i dobre.

Świeży boczek bez kości i chrząstek posmarować musztardą, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, majerankiem. Mocno natrzeć z dwóch stron.

Boczek nie może być  tłusty,musi wyglądać  tak jak mój. 🙂

Zwinąć mocno grubą nitką, położyć na lekko natłuszczonej olejem folii aluminiowej i zawijamy.

swojska kiełbasa, boczek

Folię zawinąć z lekkim luzem, złączenie zostawić na górze.

Pieczenie – piec w mocno nagrzanym piekarniku 220 C  przez 40 minut, po tym czasie otwieramy folię i pieczemy do zarumienienia, u mnie to trwało około 20 minut.

pieczony boczek

Polecam bardzo, pyszny na kanapki do pracy.