Ten pomysł na obiad podsunęli mi znajomi Anglicy. Oni to uwielbiają, jest to bardzo popularne danie, uznawane za rarytas.

chrupiący boczek

Wybierzcie boczek który ma dużo mięsa i nie jest tłusty, koniecznie musi być ze skórą. Skórę oczyścić, opalić, zeskrobać mocno nożem, następnie ostrym nożem naciąć skórę tworząc szachownicę. Natrzeć mocno solą i pieprzem. Ja miałam majeranek z mojego ogrodu i później ususzony, wykorzystałam całe gałązki które włożyłam w nacięcia.oraz pokruszonymi listkami mocno obsypałam mięso.

boczek surowy

Czosnek obrać i pokroić w małe słupki, powtykać w mięso, chilli oczyścić i pokroić drobno, porozrzucać po mięsie. Suszone chrzybki rozłożyć na dnie i na około mięska. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, lekko skropić olejem, przykryć naczynie.

pieczony boczek

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C  i piec godzinę. Następnie wyciągnąć naczynie z piekarnika i podlać wodą( troszeczkę) zamknąć i piec następne 30 minut. Następnie  piec już w otwartym naczyniu, umieszczonym wysoko w piekarniku. Jak macie możliwość ustawić piekarnik na grill, to super. Oczywiście boczek musi być skórą do góry. Piec tak długo, aż skóra będzie mocno upieczona i bardzo chrupiąca.

pieczony boczek z ziemniakami

Mięso musi być miękkie a u góry skórka chrupiące. Powinno zgrzytać w zębach. podawać z ziemniakami i surówką. Nam bardzo smakowało, będę robiła to częściej, tylko ważne jest żeby boczek był piękny i mięsko i tłuszczyk. Pamiętajcie że mięso musi być dobrze doprawione to jest połowa sukcesu, wtedy nawet ten tłuszczyk nie przeszkadza.

Ja nie cierpię jak jest tłuste mięso, ale tu byłam mile zaskoczona.