Ten pomysł na obiad podsunęli mi znajomi Anglicy. Oni to uwielbiają, jest to bardzo popularne danie, uznawane za rarytas.
Wybierzcie boczek który ma dużo mięsa i nie jest tłusty, koniecznie musi być ze skórą. Skórę oczyścić, opalić, zeskrobać mocno nożem, następnie ostrym nożem naciąć skórę tworząc szachownicę. Natrzeć mocno solą i pieprzem. Ja miałam majeranek z mojego ogrodu i później ususzony, wykorzystałam całe gałązki które włożyłam w nacięcia.oraz pokruszonymi listkami mocno obsypałam mięso.
Czosnek obrać i pokroić w małe słupki, powtykać w mięso, chilli oczyścić i pokroić drobno, porozrzucać po mięsie. Suszone chrzybki rozłożyć na dnie i na około mięska. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, lekko skropić olejem, przykryć naczynie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec godzinę. Następnie wyciągnąć naczynie z piekarnika i podlać wodą( troszeczkę) zamknąć i piec następne 30 minut. Następnie piec już w otwartym naczyniu, umieszczonym wysoko w piekarniku. Jak macie możliwość ustawić piekarnik na grill, to super. Oczywiście boczek musi być skórą do góry. Piec tak długo, aż skóra będzie mocno upieczona i bardzo chrupiąca.
Mięso musi być miękkie a u góry skórka chrupiące. Powinno zgrzytać w zębach. podawać z ziemniakami i surówką. Nam bardzo smakowało, będę robiła to częściej, tylko ważne jest żeby boczek był piękny i mięsko i tłuszczyk. Pamiętajcie że mięso musi być dobrze doprawione to jest połowa sukcesu, wtedy nawet ten tłuszczyk nie przeszkadza.
Ja nie cierpię jak jest tłuste mięso, ale tu byłam mile zaskoczona.
Asia
20 kwietnia, 2016 o 02:23
Już jutro będzie”po ptokach”… Dam znać czy i jak wyszło
Asia
20 kwietnia, 2016 o 02:25
No niestety minus za grzybki, których w składzie nie stwierdziłam,ale mogę się też mylić
kuchcik8
20 kwietnia, 2016 o 14:40
W składnikach były, ale nie w opisie. Poprawione. Pozdrawiam