Zawsze myślałam że grzyby nam nic nie dają , tylko smak. A tu zdziwienie, dostarczają nam łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wykryto w nich obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżającej poziom cholesterolu.

Boczniaki są pyszne , zachęcam do ich jedzenia, sama też będę częściej do nich wracała.

boczniaki

Przygotowanie ich jest bardzo proste, umyć, osuszyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, grzyby obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej.

boczniaki z patelni

Smażyć na wysokiej temperaturze, jak już się grzyby zarumienią , przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia.

boczniaki w jajku

Cudny zapach w całym domu, takie proste a jak cieszy 🙂

grzyby jak kotlety

Super pomysł na kolację, cała rodzina będzie zachwycona.

grzyby smażone

Smacznego