Jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam buraczki, są przepyszne pod każdą postacią. Jest naprawdę bardzo dobra, polecam.

barszcz czerwony

Do dużego garnka wlać wodę i wywar. Przygotować warzywa, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, seler obrać i pokroić drobno, łodyżki buraczków dokładnie umyć i pokroić 2,5 cm kawałki, buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gałązki pietruszki umyć, czosnek lekko zmiażdżyć i obrać ze skórki.  Wrzucić wszystkie warzywa do garnka. Zagotować, gdyby utworzyły się szumy to je zdjąć i wyrzucić. Gotować zupę około 20 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

zupa buraczkowa

Jak warzywa będą już miękkie dodać cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilkę i sprawdzić smak. Zupa powinna mieć wyraźnie kwaskowato-słodki smak.  Wlać śmietanę wymieszać, można nie dodawać śmietany jak nie lubicie, ale prawdziwa botwinka musi  mieć śmietankę 🙂

buraczkowa

Ugotować jajka na twardo, oskrobać i pokroić na ćwiartki.  Wlać zupę do bulionówek lub na talerze, dodać po jajeczku, posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe, smacznego.