Przepis mam od mojej synowej. Ciasto pycha, polecam. Dziękuje Sylwusia.
Do szklanki wsypać kawę i zalać wrzącą wodą. Zostawić żeby przestygła.
Składniki suche wymieszać razem.
Jajka ubić z cukrem, dodać składniki mokre( oprócz kawy) i suche. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przestudzoną kawę wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 20 x 25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut.
Ostudzić ciasto, następnie nakłuć dziurki za pomocą drewnianego patyczka o średnicy 5 mm. Nakłuwać w odstępach co 1,5 – 2 cm.
Masę kajmakową i śmietanę wymieszać dokładnie i wlać do dziurek. Pozostałą masę wlać na górę ciasta.
Orzeszki przysmażyć na gorącej patelni, muszą lekko się zarumienić. Ostudzić orzeszki i rozłożyć na górze ciasta.
Ciasto jest mokre i pyszne.
Jak się całować
19 stycznia, 2021 o 20:30
Synowa zna się na pieczeniu 😉
anna
5 lipca, 2021 o 19:02
witam,jak mam wymieszać kajmak i śmietane?
Maria Gorlik
6 lipca, 2021 o 18:42
Lekko podgrzewać, ale nie dopuścić żeby się zagotowało. Pozdrawiam