Przepyszne bułeczki, zrobiłam je na śniadanie dla moich gości z Dortmundu 🙂 Trzeba było wcześniej wstać, żeby bułki były na śniadanie dla gości, ale było warto bo bułki były pyszne.
Drożdże, mąkę i sól wsypać do miski, dodać miód, olej i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i ugnieść jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i elastyczne, następnie włożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski, ułożyć na lekko posypanej mąką stolnicy i lekko ugnieść, formując kulę i podzielić ją na osiem równych części. Za pomocą dłoni formować okrągłe bułeczki i rozłożyć w natłuszczonej i obsypanej bułką tartą okrągłej formy. Znowu zostawić do wyrośnięcia. Przykryć bułeczki żeby nie wyschły.
Jak już wyrosną posmarować je bardzo delikatnie jajkiem i posypać każdą bułkę innymi ziarnami lub na przemian, Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 30-40 minut.
Bułki wyglądają i smakują wybornie, smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.