Bułeczki te zrobiłam jak dzieci mnie odwiedziły, byli bardzo zmęczeni, trasa z Polski do Anglii to bardzo wyczerpujący czas, ale dotarli szczęśliwie i bardzo szybko.
Dałam im się wyspać a ja wstałam wcześniej i mogłam przygotować bułki na śniadanie, nie musiałam się spieszyć, bułki tego nie lubią, muszą mieć czas żeby sobie spokojnie wyrosnąć.
Ciasto – świeże drożdże pokruszyć, dodać suszone, wlać troszeczkę ciepłej wody, roztopiony miód i masło, szczyptę soli, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić dołek w środku i wlać wyrośnięte drożdże dodać nasiona, sól, ciepłą wodę, wyrobić ciasto na gładką masę.
Miskę lekko wysmarować oliwą i włożyć ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość wyjąć ciasto z miski i położyć na oprószoną mąką desce. Uformować wałek i pociąć na mniejsze kawałki, potem każdy kawałek ciasta uformować na kształt podłużnej bułeczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć bułeczki, każdą naciąć u góry ostrym nożem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Pieczenie – piec bułki w nagrzanym piekarniku 200 C przez 30-35 minut
Automat do pieczenia chleba
Jeżeli macie automat do pieczenia chleba to wykonanie jest prostsze, do naczynia wlać ciepłą wodę, skruszyć drożdże, dodać suszone, łyżkę miodu, ziarna, masło, mąkę. Nastawić automat na normalne pieczenie i czekać aż zacznie się proces drugiego wyrastania, ja poczekałam jeszcze troszeczkę przy drugim wyrastaniu i potem wyjęłam z automatu i formowałam już bułki, reszta jak wyżej. Bardzo uważajcie żeby nie zaczął się proces pieczenia, wtedy już byłoby za późno na wyciągnięcie ciasto. Nic już wtedy nie pozostanie jak upiec chleb, który też byłby super 🙂
Thermomix
Do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, suszone drożdże, sól, miód, masło, nastawić na; czas 1 minuta, obroty 1, temp 30 C
Następnie dodać ziarenka, mąkę, nastawiamy; naczynie zamknięte, czas 3 minuty, interwał
Dalej zostawiamy do wyrośnięcia i robimy w ten sam sposób ja wyżej.
Bułki są pyszne polecam
DUDUR
26 listopada, 2014 o 19:21
Ile to jest troszkę wody?
kuchcik8
26 listopada, 2014 o 19:46
Dopisałam, cała woda to 350 ml cieplej wody, ale do drożdży dodaj tyle żeby dno naczynia do którego wkruszysz drożdże było przykryte. Pozdrawiam