Bardzo dobre bułeczki.

Rozkruszone drożdże rozpuścić w 100ml wody, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę miodu, lekko wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiać , dodać resztę wody, oliwę, otręby, sol, oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić na gładką pulchną masę, musi być elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Z ciasta formować podłużne bułki, lekko je spłaszczyć. Ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.

ciemne bułki

Bułki posmarować mlekiem, posypać ziarnami, piec 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 200C

zdrowe pieczywo

Thermomix – wszystkie składniki i wyrośnięte drożdże wkładamy do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał

Reszta jak wyżej.