Bardzo efektowne i pyszne danie, zrobi wrażenie na gościach i domownikach. Jest to duża porcja, można zrobić z połowy. Użyć formy o średnicy 35 cm.

Owoce morza w sosie serowym

Bułki – drożdże wsypać do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, sól, 1 łyżkę mąki, wlać pół szklanki letniego mleka, Przykryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypać mąkę,olej, wlać wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko. Mleko powinno być lekko ciepłe. Dokładnie wyrobić jak każde drożdżowe ciasto na gładką sprężystą masę.

Dużą miskę lekko wysmarować olejem i wrzucić wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Thermomix 

– do naczynia miksującego dodać ciepłe mleko 1/2 szklanki, cukier, sól, drożdże, 1 łyżka mąki, czas 2 minuty, temp. 37 C, interwał

–  do masy z drożdżami dodać pozostałe ciepłe mleko( nie gorące) mąkę, olej,wyrobić, czas 5 minut, naczynie zamknięte, interwał

– ciasto wyłożyć do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

– reszta jak przy normalnym wyrabianiu ciasta

Jak już ciasto wyrośnie uformować bułki i rozłożyć na dużym płaskim naczyniu. Ja użyłam patelni do paelli. Boki i część dołu patelni wysmarować lekko oliwą. Na środek położyć miskę odwróconą do góry nogami i lekko od dołu posmarować olejem. Znowu przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Tak przygotowane bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 35-40 minut.

Chwilkę odczekać i delikatnie wyjąć miskę. Uważać, żeby się nie oparzyć bo jest miska bardzo gorąca.

Przygotowanie owoców morza, zamrożone owoce morza zalać wrzącą wodą, wymieszać, zostawić tak na 20-30 sek.  Odcedzić i polać sokiem z cytryny, wymieszać. Odstawić na bok.

Sos –      na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulkę i posiekaną drobno chilli i czosnek.Ziarenka z chilli można usunąć jak nie lubicie,aż tak ostrego.  Smażyć mieszając, aż cebulka lekko zmięknie. Nie wolno pozwolić, żeby zbrązowiała.Wlać wino, gotować chwilkę, aż płyn wyparuje.  Obsypać cebulkę mąką, wymieszać, wlać mleko, gałkę muszkatołową  i zagotować. Natychmiast zmniejszyć ogień, poczekać chwilkę i wrzucić owoce morza, gotować na małym ogniu 1 minutkę. Dodać potarty ser, chwilkę podgrzewać, żeby ser się rozpuścił. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wylać gorący sos do formy z bułkami. Natychmiast podawać.

Smacznego, to było pycha.