Pyszne bułeczki, zrobiłam je do barszczu. Wszystkim smakowały, więc mogę Wam je polecić.
Przygotowanie farszu – pieczarki umyć, oczyścić i pokroić drobno. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać pieczarki i smażyć aż cała woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem i ziołami.
Zostawić do ostudzenia.
Przygotowanie ciasta – Drożdże rozmieszać w małej ilości ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i wymieszać. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać drożdże i wyrobić jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie ponownie lekko zagnieść. Uformować wałek o grubości 4 cm i pokroić na mniejsze kawałki. Z tej porcji wyszło mi 8 bułek, ale zrobiłam dość duże. Każdy kawałek spłaszczyć i nałożyć farsz. Zwinąć ciasto szczelnie i położyć na blaszce obsypanej delikatnie mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować bułki letnim mlekiem.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 20 -30 minut.
Wykonanie w thermomix
- wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, ustawić naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty
- zostawić do wyrośnięcia
- ponownie wyrobić, ustawić naczynie zamknięte, interwał, czas 30 sekund
- uformować bułki
- reszta jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.