Pyszne bułki z mąki pełnoziarnistej, zdrowe i smaczne. Zrobiłam je dzisiaj jako dodatek do zupy gulaszowej.

Do miski wlać ciepłą wodę , dodać suszone drożdże, sól, cukier i trochę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Jak drożdże podwoją swoją objętość, dodać pozostałą mąkę, olej i połowę sera.

chleb

Wymieszać, wyrobić ciasto ręką. Tak długo, aż będzie gładkie i odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce i zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto, lekko wyrobić . Uformować rulon i pociąć na 6-10 części, w zależności jakie mają być duże bułki.

bułki z maki pełnoziarnistej

Uformować bułki, przykryć ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

bułki pełnoziarniste

Posmarować mlekiem bułki, posypać serem.

bułki

Włożyć bułki do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 30-40 minut.

Smacznego.