Pyszne bułki z mąki pełnoziarnistej, zdrowe i smaczne. Zrobiłam je dzisiaj jako dodatek do zupy gulaszowej.
Do miski wlać ciepłą wodę , dodać suszone drożdże, sól, cukier i trochę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Jak drożdże podwoją swoją objętość, dodać pozostałą mąkę, olej i połowę sera.
Wymieszać, wyrobić ciasto ręką. Tak długo, aż będzie gładkie i odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto, lekko wyrobić . Uformować rulon i pociąć na 6-10 części, w zależności jakie mają być duże bułki.
Uformować bułki, przykryć ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem bułki, posypać serem.
Włożyć bułki do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 30-40 minut.
Smacznego.
junia
8 stycznia, 2014 o 18:27
Zrobiłam bułeczki z tego przepisu, jak dla mnie to trochę są za słone, ale i tak szybciutko zniknęły.
kuchcik8
8 stycznia, 2014 o 20:35
Dziękuję za komentarz, dla mnie były ok, ale myślę że sól w Anglii jest trochę słabsza. Bo często jak jestem w domu to muszę uważać z solą. Dziękuję za uwagę, zmniejszę trochę Pozdrawiam