Buraczki to wspaniały dodatek do obiadu. Mam już kilka przepisów na buraczki, ale tym razem nie są tarte tylko w plasterkach. Uwielbiam jak w zimie można sobie powymyślać i urozmaicać obiadki różnymi dodatkami.

buraczki w occie

Średniej wielkości buraczki umyć i zawinąć każdy burak osobno w folię aluminiową. Piekarnik rozgrzać do 220C i piec buraczki około 1 godziny. Odwinąć jeden i sprawdzić czy buraczki są już miękkie. następnie obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Włożyć buraczki do czystych słoiczków.

Zalewa – do garnka wlać wodę, dodać cukier, ocet, sól i zagotować. Można sprawdzić smak zalewy i  doprawić do smaku, jeśli dla Was będzie za mało słodkie.   Gorącą zalewą zalać buraczki, zakręcić słoiki. Włożyć słoiki do garnka do gotowania słoików, zalać wodą do 3/4 wysokości słoiczków. Gotować 15 minut od zagotowania się wody. Następnie wyjąć z garnka i zostawić do ostudzenia.

buraczki

Takie buraczki pieczone w folii zachowują cały aromat i sok, dlatego są takie pyszne.