Trochę zmieniłam tradycyjny sposób wykonania buraczków. Przez dodanie imbiru lekko zmieniły smak, ale nie jest bardzo wyczuwalny. Taka delikatna zmiana. Są pyszne

buraczki na zimę

Buraczki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zlać wodę z buraczków i ostudzić buraczki. Zdjąć skórę i zetrzeć buraczki na tarce o dużych oczkach.

Jabłka obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny, dodać cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Włożyć buraczki do słoików i pasteryzować 20 minut.

Tak przygotowane buraczki mogą spokojnie czekać na swoją kolej jako dodatek do obiadu.

buraczki

 Buraczki można podawać na zimno jak i na ciepło. Polecam smacznego.