Ten przepis dostałam od mojej szwagierki Małgosi, następna dobra gospodyni domowa 🙂

buraczki

Buraczki ugotować do miękkości, obrać ze skórki, potrzeć na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić drobno, papryki umyć, wyciąć błonki i nasionka, pokroić w drobną kostkę. Możecie paprykę i cebulę przekręcić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami , będzie łatwiej i szybciej 🙂  Do garnka wlać olej i dodać pokrojoną cebulkę, gotować tak długo aż cebulka będzie prawie miękka, wtedy dodać papryki i kontynuować gotowanie do miękkości warzyw. Wylać wszystko do buraczków, dodać ocet, cukier, sól, dokładnie wymieszać. Włożyć do czystych słoiczków i gotować słoiczki od zagotowania się wody 20 minut. Buraczki są mniam , mniam.

buraczki słodko kwaśne

Dziękuję Małgosia, są super.