Polecam to danie na kolacyjkę lub jako imprezowe przystawki. Jak nie lubicie sera feta można zamienić na inny. Przepis na thermomix na dole.

chaczapury

Ciasto drożdżowe – do garnuszka pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, jajko, letnią wodę i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto rękoma tak długo aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Włożyć ciasto do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.

drożdżowe bułki

Wykonanie ciasta w thermomix

  • wszystkie składniki dodać do naczynia miksującego, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minuty
  • zostawić ciasto do wyrośnięcia
  • reszta jak przy normalnym wyrabianiu

drożdżowe bułki

Formowanie chaczapury – pokruszyć ser feta, zetrzeć na tarce drugi ser. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 5 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, tworząc  owalne kształty. Każdy płat ciasta rozciągnąć tworząc łódki. Dwa przeciwległe boki zawinąć, końcówki skleić na długości 2 cm z każdej strony. Delikatnie przełożyć ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. Do środka każdej łódeczki położyć pokruszoną fettę. Posypać delikatnie ziołami.

drożdżowe ciasto

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 150 C, wstawić łódeczki drożdżowe zwiększyć temperaturę do 210 C i piec 20 minut.

Wyjąć łódeczki drożdżowe z piekarnika, rozłożyć potarty ser do środka łódeczek. Zrobić lekki dołek do którego delikatnie wlać jajko. Boki łódeczki posmarować odrobiną białka. Posypać delikatnie solą. Ponownie wstawić do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 220 C i piec tak długo aż białko się zetnie a żółtko ciągle będzie lejące.

Ciężko określić jak długo to zależy od wielkości jajka. Trzeba cały czas obserwować.

Podawać z odrobiną dowolnej sałaty.

Pycha, polecam.